Charles Darwin Hakkında Bazı Anektodlar

İnsanların maymunların soyundan evrimleşerek geldiğini savunan Darwin Teorisi, bugün bir çok ülkede hale rağbet görüyor. Nitekim, Ekonomist dergisinin birkaç yıl önce yayınladığı araştırmaya göre Avrupa’da teoriye inanların istatistiği hayli ilginç. Darwin’e en çok inanan ülkeler İzlanda, Danimarka, İsveç...Türkiye ise bu sıralamada en az inanan ülke. Darwin Teorisinin nasıl bu noktaya geldiği ve Darwin hakkında kısa anektodlar paylaşacağım.



  • Charles Robert Darwin, çocukluğunda beri tabiata karşı büyük bir ilgisi vardı ve kimya ile uğraşmak hoşuna gidiyordu.
  • Babası onun din adamı olmasını istiyordu Ama Darwin (daha önceleri kabul ettiyse de) buna razı gelmedi.
  • Kardeşiyle birlikte Edinburg’a tıp tahsil etmeye gitti. Ama Darwin, maymunlara olan ilgisi ve hayranlığıyla okuyamadı. Saatlerce onlarla vakit geçiriyor ve yanlarından ayrılamıyordu.
  • Darwin’in dersleri kötüydü. Hatta bazı hocaları ona aptal gözüyle bakıyordu. 30 yaşına kadar vaktini toplantılar, geziler, yemekler ve kumar ile geçiriyordu.
  • 1938’de Thomas Malthus’a ait “Nüfus Üzerine Bir Deneme” makalesini okuduğunda kafasında şimşekler çaktı. Yazıda, dünyada yiyecek miktarı artışından daha fazla bir yaşama kavgası olacağından bahsetmekteydi. Darwin bu fikri teorisinin temeli olarak kabul etti ve 20 sene teorisine delil aramakla geçirdi.
  • 20 yıl sonunda, kitabını çıkarmadan önce dahi tatmin edici bir delili olmadığını arkadaşı Lyell’e şöyle yazıyordu:”...Sık sık vücudumu terler basar ve kendi kendime hayatımı bir fantezi uğruna mı sarf ettim diye sorarım.” İki gün sonra ise Huxley’e: “Dehşetli bir şüphe içindeyim, belki de birçokları gibi ben de kendimi kandırmaya çalışıyorum. Bunlar gibi daha çok itirafları vardır.

Görüldüğü gibi Darwin kendi teorisine bile inanmayan bir sahtekardı. Ve günümüzde hala inananlar olsa da biz biliyoruz ki Darwin Teorisini çürüten binlerce bilimsel deliller var. Bu teorinin günümüze kadar gelip, milyonlarca kişinin inanmasında da bazı güçlerin parmağı olduğunun göstergesidir.


Charles Darwin ile ilgili bana en ilginç gelen bir bilgiyle bu yazımı sonlandıracağım. Charles Darwin çocukken arkadaşları ona “Maymun Charles” diye çağırıyorlarmış. Oğlunun hatıralarında “Bu çocukluk hatırası ,babamın şuuraltında derin izler bırakmış olmalı” diyor. İlginç değil mi?
Share on Google Plus

About Cevher

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum :

Yorum Gönder